Salutare!

Tu cate ore pe zi stai pe scaun? 4,6,7? La birou, la volan si acasa… sau chiar acum cand ma asculti…

Observa-te cum stai pe scaun cel mai confortabil. Asa-i ca te rezemi si te scufunzi in scaun?

Ei bine, atunci cand faci asta, iti apropii mult coastele de bazin, iar bazinul se balanseaza spre spate.

Astfel, toata greutatea trunchiului tau se sprijina pe coccis (noada) si sacru, impingandu-le in fata. Si toate organele abdominale sunt ingramadite.

Suplimentar, foarte des stam si “picior peste picior” (cu preferinte pentru un anumit picior deasupra celuilalt) ceea ce dezechilibreaza bazinul in lateral. Trunchiul compenseaza in sens invers iar organele intra-abdominale primesc o noua directie de aglomerare.

In sarcina aceste modificari deja “antrenate” de ani buni devin semnificative pentru dezvoltarea fizica a bebelusului.

Ligamentele de sustinere ale uterului sunt cel mai probabil dezechilibrate datorita posturii vicioase mentinute repetitiv de-a lungul anilor!

Uite, daca o parte din tavanul acestei camere ar cobori constant si repetitiv spre mine din aceeasi parte, eu mi-as adapta postura, iar muschii mei se vor scurta pe o parte si se vor lungii pe cealalta parte.

Cand o sa ies din aceasta camera muschii vor ramane dezechilibrati si va trebui sa primesc kinetoterapie si masaj pentru reechilibrarea lor.

În sarcină, uterul se destinde, dar ligamentele care îl susțin îi vor impune torsiuni sau deformări dacă ele au fost dezechilibrate prin mentinerea posturilor vicioase.

În timpul vieții intrauterine, bebelușul va crește și se va forma în funcție de spațiul pe care i-l permite uterul si ligamentele uterine.

Asadar, iata cateva elemente de baza pe care trebuie sa le faci:

  1. Observa-ti postura pe scaun
  2. Aseaza-ti bazinul drept pe scaun si mentine unghiuri de 90 de grade in articulatii – solduri, genunchi, glezne
  3. NU te lasa pe spate, sprijina trunchiul cat mai drept pe speteaza
  4. NU pune picior peste picior
  5. Inlocuieste scaunul cu o minge fitball
  6. Vino la gimnastica ProNataliTa ON LINE si te voi ghida interactiv (prin zoom.us) cu exercitii de echilibrare a corpului, de crestere a mobilitatii articulare, cresterii a fortei musculare si, nu in ultimul rand, de conectare cu propriul corp  ?

Te astept cu drag!

Ramona Rosu

Fiziokinetoterapeut PERInatal ProNataliTa

www.pronatalita.ro