Probabil ca ati auzit despre masajul executat in timpul travaliului si despre beneficiile lui in estomparea sezatiei dureroase specifice contactiilor. La cursurile de educatie prenatala veti invata tehnici de masaj recomandate in travaliu realizate de sotul sau insotitorul dumneavoastra si chiar tehnici de automasaj.
De ce este bine sa facem masaj in timpul travaliului?
Masajul are efectul de relaxare prin decontracturarea musculaturii in general si in special a musculaturii cu tendinta de incordare in travaliu ce suplimenteaza durerea datorata contractiilor uterine.
Masajul in travaliu reprezinta una dintre masurile de confort recomandate alaturi de respiratie, pozitii de travaliu, hidroterapie, focalizare, vizualizare etc.
Concret, masajul poate fii aplicat in toate zonele incordate, dar in special la nivelul musculaturii lombare si sacrale (mijloc si bazin) datorita faptului ca multe mamici au descris durerea din travaliu in aceste zone. Asadar, ne putem astepta ca durerea nasterii sa-si faca aparitia si in aceste zone.

Masajul lombar (lower back)

Pentru a putea masa regiunea inferioara a spatelui este necesara expunerea acestei zone prin adoptarea unor pozitii adecvate (in sprijin pe genunchi si palme, intinsa pe pat pe o parte, in picioare si sprijinita de un perete sau de pat etc).
Primul pas este reprezantat de identificarea coloanei vertebrale si a musculaturii paravertebrale (de sustinere laterala a coloanei) ce va fii masata.
Ca regula generala de masaj, retinem faptul ca masam muschii, nu planurile osoase sau glandele.
Se aplica o presiune moderata cu degetele pe musculatura interesata, de la baza coloanei in sus, realizand cu degetele miscari circulare laterale, urmate de miscari liniare de jos in sus in functie de necesitatile indicate de „pacienta”. Apoi sensul poate fii intors, pe aceeasi traiectorie.
Concentram masajul in zona lombara, dar putem urca pe toata lungimea musculaturii paravertebrale pana in zona omoplatilor si chiar a cefei, daca simtim nevoia.
Bazinul sufera unele transformari in timpul sarcinii si resimtite de cele mai multe ori in travaliu.
Masajul in aceasta regiune trebuie sa fie mai puternic, insistand in zona sacrala si lateral, pe fesieri. Uzual se foloseste si contrapresiunea direct pe sacru, realizata cu „podul palmei” sau cu pumnul avand ca efect indepartarea greutatii copilului coborat din ce in ce mai mult pe drumul nasterii.

Masajul abdomenului

In timpul travaliului durerea se resimte de cele mai multe ori in jumatatea inferioara a abdomenului. Asadar, pentru diminuarea ei putem executa masaj in aceasta regiune.
Datorita prezentei uterine in contact cu peretele abdominal anterior, masajul profund este nerecomandat, in timp ce manevrele blande denumite efleuraj sunt foarte bine venite.
Efleurajul reprezinta masarea tesuturilor moi folosind presiune foarte scazuta, asemanatoare cu o simpla mangaiere.
Masajul abdominal se face cu palmele larg deschise sau doar cu degetele usor indoite oferind efectul de „periere” usoara cu miscari lente laterale dreapta-stanga in jumatatea inferioara a burticii.
Apoi, cu ambele maini, este indicat automasajul din portiunea centrala si inferioara a abdomenului, in sus spre ombilic si apoi lateral catre coaste.
La nivelul abdomenului durerea este concretizata inferior datorita dilatarii colului si presiunii exercitate de capsorul copilului pe oasele bazinului, col, vezica urinara, ligamente etc.
Este contraindicat masajul abdomenului inainte de declansarea travaliului datorita potentialului delansator al contractiilor uterine.

Masajul talpilor

Dupa cum stiti, la nivelul talpilor exista puncte reflexogene corespondente organelor si sistemelor interne.
Putem masa zonele reflexe ale uterului pentru a-l ajuta in activitatea contractila din timpul travaliului.
Alaturi de aceste zone, masarea generala a talpilor, de cele mai multe ori tensionate, ne aduce confort si relaxare.
Zonele reflexe uterine sunt amplasate colateral, de la nivelul calcaielor in sus spre gamba, asadar usor ferite de o eventuala stimulare in timpul mersului.
Nu masati aceste zone in timpul sarcinii, ci doar in timpul travaliului.
Masati talpile cu ajutorul degetelor mari realizand miscari liniare si apoi circulare dinspre calcai spre degetele de la picioare, urmate de mici tractiuni in ax, extrem de relaxante si revigorante in acelasi timp.

 

Articol publicat in revista Superbebe
Autor: Ramona Rosu
Fiziokinetoterapeut si Educator Prenatal International Lamaze, Experienta in elaborarea programelor de pregatire pentru nastere si gimnastica pre si postnatala
Tel: 0745.399.996
E-mail: office@gimnastica-gravide.ro
Web site: www.gimnastica-gravide.ro