Desi alaptarea este un proces natural si normal pentru care atat proaspetele mamici cat si nou-nascutii au instincte, de multe ori instalarea unui echilibru este intarziata.

Experientele mamicilor de pretutindeni au conturat reguli pentru alaptare pe care le vei adapta dupa nevoile propriului tau copil.

Creme si lotiuni

Inca din timpul sarcinii, sanii incep treptat sa se pregateasca pentru viitoarea lor functie – producerea laptelui (lactatie). Astfel, ei isi maresc volumul, devin mai fermi si chiar tensionati. Pielea de la acest nivel se intinde, adaptandu-se la noile dimensiuni.

Pentru o elasticitate crescuta, este recomandat ca din momentul in care ai aflat ca esti insarcinata sa incepi folosirea cremelor speciale pentru perioada de sarcina antivergeturi.

Multe viitoare mamici nu au acordat atentie acestui aspect si au capatat vergeturi pe sani inca din primul trimestru de sarcina.

In ultimele doua saptamani de sarcina este indicat sa folosesti suplimentar si o crema speciala pentru mameloane pentru a conferii pielii acestora o rezistenta suplimentara la „forta” aplicata mai apoi de copil in timpul suptului.

Nu uita pompa de san

Probabil ca ai tot auzit de „furia laptelui”.

Aceasta expresie este denumita medical „angorjarea sanilor”, adica umflarea lor excesiva pana la durere si febra, datorita instalarii lactatiei. In mod normal, daca bebe este pus la san „la cerere” si cat mai repede dupa nastere, furia laptelui nu apare, lactatia fiind stimulata corespunzator nevoilor celui mic.

Daca nasterea  se petrece intr-un spital in care alaptarea este programata la ore fixe, se poate produce un dezechilibru intre lactatie si „consum”.

Este important sa folosesti o pompa de san imediat ce simti ca tensiunea sanilor este in crestere si ora de masa este indepartata.

Laptele matern poate fii depozitat maxim 24 ore la frigider si pana la 3 luni la congelator. Asadar, nu arunca lapticul colectat, o mica rezerva iti va prinde foarte bine!

Masajul face minuni

Pe masura ce sanii isi modifica volumul, forma si fermitatea lor pot fii afectate. Sutienele speciale pentru alaptare sunt foarte importante pentru a ajuta structura de sustinere a sanilor.

Specialistii recomanda purtarea lor chiar si noaptea, avand avantajul suplimentar de a sustine pad-urile sau scoicile speciale pentru colectarea laptelui ce se mai elimina intre alaptari.

Masajul sanilor, alaturi de compresele reci dupa fiecare alaptare contribuie, de asemenea, la pastrarea fermitatii si formei sanilor.

Masarea circulara si liniara de la baza sanului catre mamelon, cu preponderenta pe zonele inferioare si laterale (de la axila spre mamelon), ajuta structura de sustinere a sanului in timp.

Exact sub glandele mamare se afla muschii pectorali pe care este bine sa ii tonifiem in aceeasi tendinta de mentinere a bustului.

Atentie la mastita

In timpul alaptarii sanii trebuie verificati daca se detensioneaza complet.

Nu de putine ori, se intampla ca un canal sa fie infundat sau partial desfundat si astfel, in portiunea aferenta laptele sa ramana stocat. In timp, producerea de lapte continuand, acumularea creste, iar acea portiune a glandei mamare se inflameaza. Aceasta inflamatie neobservata si netratata se numeste mastita.

Daca simti ca apar noduli sau portiuni tari la nivelul sanilor ce nu dispar dupa alaptare si eventual apare si febra, mergi la medicul ginecolog cu care ai nascut pentru a face o echografie mamara. In functie de situatie, tot el va decide ce tratament este necesar.

Pentru că stress-ul si oboseala sunt primii „dusmani” ai lactatiei, inarmeaza-te cu multa rabdare, calm si informatie pentru ca pruncul tau sa primeasca ce e mai bun.

Mamele ce au urmat cursuri prenatale s-au adaptat mult mai repede la noile „indatoriri”, avand informatia completa despre „functia” de proaspat parinte.

 

Articol publicat in revista Superbebe
Autor: Ramona Rosu
Fiziokinetoterapeut si Educator Prenatal International Lamaze,
Experienta in elaborarea programelor de pregatire
pentru nastere si gimnastica pre si postnatala
Tel: 0745.399.996
E-mail: office@gimnastica-gravide.ro
Web site: www.gimnastica-gravide.ro