Dupa nastere, orice femeie se confrunta cu problema kilogramelor in plus. Pentru a-ti reveni cat mai repede la forma fizica de dinainte de sarcina, iti recomand cateva exercitii pentru un abdomen de invidiat.

1. Aseaza-te pe saltea, pe spate, genunchii indoiti, talpile aproape de bazin, departate la latimea soldurilor.

Mainile la ceafa, capsorul sprijinit pe palme; incordeaza abdomenul si lipeste mijlocelul de saltea. Expira pe gura si ridica omoplatii de pe saltea, apoi, pe inspir coboara-i pe saltea, capul ramane suspendat pe palme.

Cand cobori omoplatii pe saltea, s-ar putea sa ai tendinta de a aseza si mainile ce sustin capsorul. Invinge aceasta tendinta spre relaxare, mainile raman in aer.

Repeta de 10 ori.

Ridica talpile de pe saltea pe rand, genunchii indoiti la 90 grade. Verifica daca mijlocelul este inca pe saltea si continua lent ridicarea omoplatilor, tot de 10 ori

2. Bratele pe saltea, genunchii la 90 grade. Pe expir, un genunchi se indoaie si celalalt se intinde. Piciorul intins coboara lent catre saltea, in timp ce expiri puternic. Apoi, celalalt picior se intinde si coboara lent, insotit de un nou expir.

Repeta de 10 ori pe fiecare parte, avand grija sa nu se ridice mijlocelul de pe saltea.

Ridica si omoplatii de pe saltea, capul sprijinit pe palme.

Combinam forfecarea cu apropierea cotului de genunchiul opus, pana se unesc. Fiecare apropiere cot-genunchi este insotita de cate un expir.

Nu te grabii! Coreleaza-ti respiratia cu miscarea.

Musculatura abdominala este implicata in procesul respirator in mod auxiliar, iar pe expir, aceasta se incordeaza mai puternic, crescand eficienta exercitiilor.

3. Talpile ridicate de pe saltea, bratele intinse pe langa corp, coloana lombara lipita de saltea.

Descriem cercuri mari cu varfurile degetelor de la picioare, imaginandu-ne ca mergem pe bicicleta.

Atentie! Controleaza fiecare milimetru din cercul descris, impinge si intinde cu forta laba piciorului in sus, realizand miscarea din glezna amplu si elegant.

Dupa 10 pedalari inainte, schimba sensul si astfel, abdomenul inferior va fii si mai puternic lucrat.

Dupa fiecare exercitiu indoaie genunchii si trage-i cu bratele catre piept, protejand astfel coloana lombara.

Coboara talpile pe saltea, pe rand, fara a le tranti, evitand provocarea unor vibratii nesanatoase pentru coloana vertebrala.

4. Aseaza talpile pe saltea aproape de bazin, departate la latimea soldurilor.

Ridica omoplatii de pe saltea, bratele intinse, privirea spre tavan.

Expira pe gurita si prinde glezna dreapta cu mana dreapta; apoi prinde glezna stanga cu mana stanga, pe un nou expir. Fiecare glezna este sustinuta pe rand, cu mana corespunzatoare, iar omoplatii sunt mentinuti tot timpul la cativa centimetrii deasupra saltelei.

Talpile si bazinul sunt fixe, miscarea este realizata doar de portiunea superioara a trunchiului.

Prin acest exercitiu abdomenul superior este tinut sub tensiune, iar rand pe rand, portiunile laterale abdominale sunt activate si lucrate, pentru o talie de invidiat.

Orice program de gimnastica trebuie urmat dupa verificarea starii de sanatate, sustinuta de o hidratare adecvata.

 

Articol publicat in revista Superbebe
Autor: Ramona Rosu
Fiziokinetoterapeut si Educator Prenatal International Lamaze, Experienta in elaborarea programelor de pregatire pentru nastere si gimnastica pre si postnatala
Tel: 0745.399.996
E-mail: office@gimnastica-gravide.ro
Web site: www.gimnastica-gravide.ro